fredag, september 19, 2008

Udda saker med detta land

1. Det finns inget som heter "tyvärr, jag vet faktiskt inte". Frågar man någon om vägen får man vara beredd på att med ganska stor säkerhet kommer man att gå vilse. Mexikanerna tycker helt enkelt att det är oartigt att säga att man inte vet var något ligger. Samma sak i Spanien visserligen så jag är rätt van, man frågar fler än en person och följer majoritetens råd.

2. Som vit, grön/blåögd och relativt ljushårig måste man tydligen alltid bli upplyst om detta också. Vart man än går hör man "güera, güera" (vilket betyder blondie typ), vad ska man svara på det liksom? Eh, jo, jag vet...?

3. Alla trängs, kösystem existerar inte, vi svenskar har lyckats tuffa till oss och vässat armbågarna så nu är vi med i leken. Ohyfsat? Japp!

4. De äter ALLT med chili; majs, tacos, frukt, godis, you name it. Mango med chili - gödi.

5. Punktlighet existerar inte, allt ska göras "ahorita" som kan betyda allt mellan 20 min upp till flera timmar...eller aldrig.

6. Hårgelé säljer bra. Backslicks, eller bara rejält indränkta frisyrer på 99% av killarna. Inte så snyggt...

7. Estudiantinas (musiker) spelar och sjunger VARJE kväll, spelar ingen som helst roll vilken dag det är, fram inpå småtimmarna gastas det med stor glädje.

8. De säljer saker överallt; de går runt på gatorna, de har sina stånd på gatorna, de kommer in i bussar man sitter i, etc etc. Tänkte över det sist jag åkte buss och funderade på hur folk i Sverige skulle reagera om det kom in en gubbe i bussen och ville sälja varmkorv...

9. Numreringen av hus fungerar väl lite sisådär alltså, vi åkte hem från skolan igår och såg först nr 33, sedan 31, sedan 33 igen, sedan 20, sedan 33 igen...ibland har samma hus två nummer t.o.m. Sett det bästa hittills; ett hus hade numret 3 1/2!!!

10. Barnvagnar?? Vad är det?? Alla bär på sina barn i filtar.

11. Ingen rättvisa någonstans. Vissa (nej, inte alla)betalar 50% i skatt och vad får de för det? Nada. Rektorn för universitetet tjänar ca 100 000 SKR/månad plus att han har betalt hus, bil, etc etc. En bonde tjänar kanske 1000 SKR/månad, och är det en dålig sommar och majsen inte växer så måste han sälja sin bil och sitt hus.

12. Det är näst intill omöjligt att hitta produkter utan socker eller sötningsmedel i. Vi köpte frysta jordgubbar och tyckte de smakade väldigt sött...hmm.

13. Snirkliga vägar är något jag inte kommer sakna hemma i Sverige.

14. Rondellsystemet: Den som är inne i rondellen ska lämna företräde...skumt.

15. Hur de dricker öl; de pressar i lime (som här heter citron, existerar inga vanliga citroner) och häller i salt. Det var faktiskt gott, jag har provat :) Sedan har de en annan slags dryck som kallas Michelada, det har jag inte vågat prova, det består av öl, chilisås, salt, lime och fruktjuice...:S

16. De dricker juice, milkshakes, smoothies, och dyl ur plastpåsar med sugrör.

17. Det är ett helt företag runt att kopiera böcker, de binder t.o.m. in dem! Samma sak med piratkopierade filmer, har nog inte ens sett vanliga filmer säljas här...

18. Det finns folk som har det som jobb att köra omkring en bil med högtalare på taket, men jag tycker inte det funkar så bra, för man hinner ju aldrig höra vad som sägs. 

19. Konstigt bibliotekssystem, lånar man böcker på ett bibliotek (skolans t.ex.) så måste man lämna in sitt bibliotekskort, vilket leder till att man inte kan låna böcker på ett annat bibliotek i staden (som ofta kan behövas eftersom de inte har samma böcker överallt). Sedan kan det även hända att du inte kan låna boken du hittat just idag eftersom han som kan det där med att låna ut böcker inte är där för tillfället...nähä? Du jobbar på ett bibliotek men kan inte låna ut böcker? Makes sense...

20. De har nästan aldrig växel i affärer (om det inte är en stormarknad eller liknande), så ska man köpa en flarra vatten och bara har en 100 pesos sedel så får man nog tänka om...

21. Finns det en papperskorg på toaletten så ska man inte spola ner något som helst papper i toaletten, utan allt ska slängas i papperskorgen. Dåliga avloppsledningar... 

22. På enkelriktade gator händer det ofta att folk
backar i motsatt riktning, för om då polisen kommer kan de snabbt köra i rätt riktning igen. Roligt värre.

23. Alla åker på bilflaken, många som har pick-up trucks (vet fortfarande inte vad det heter på svenska) och det resulterar i att väldigt många liftar med dem och åker då bak på flaket. Pappa har bara skrattat åt mig varje gång jag velat åka på flaket (och - the best part - flämta som en hund). 

Fortsättning följer...

Inga kommentarer: