måndag, september 01, 2008

Oaxaca ida y vuelta

Imorse kl 04.00 kom vi tillbaka från våran helgtripp till Oaxaca. Vi åkte neråt i torsdags kväll, 5 timmars bussresa till Mexico City och sedan 6 timmar till Oaxaca, mmm. Vi kom fram på fredag morgon runt kl 6, klämde in oss 5 stycken i en taxi och sökte ett hostel. Alla hostel hade ringklocka, men det var två stycken som öppnade för oss (???), vi valde det senare, ett bra val, ett medelålders par som drev det och var huuur trevliga som helst. Vi sov några timmar till eftersom bussen inte motsvarade en säng, sedan drog vi ut för att se vad staden hade att erbjuda. Vi gick runt på en marknad, käkade lunch, och drog sedan ut till Monte Albán, indianruiner utanför staden. Det var rätt häftigt må jag säga, fast vädret var inte det bästa, så det var rätt skönt att komma tillbaka till hostelet och sova lite till :D 

Dag två hade vi bokat en rundresa á la turist i minibuss med andra människor och fick se både det ena och det andra, Mitla - mer indianruiner, en liten mezcal fabrik (mezcal är ganska likt tequila), det jättestora trädet Tule, hierve el agua - varma källor med ett vattenfall som inte längre var ett vattenfall, men kalk hade bildats i formen av ett, en mattfabrik där de gjorde allt från scratch - köpte ull, tvättade, kardade, färgade (med naturliga grejer såsom växter, insekter, frukt, etc), vävde...de var skitsnygga men lite svårt att frakta med sig en matta när man redan har för mkt bagage. 

Dag tre hade vi inte så mkt tid eftersom vi efter många om och men bestämt oss för att ta bussen kl 14.30 tillbaka norrut. Vi tog iaf en buss ut till en marknad där man kunde köpa både det ena och det andra, jag nöjde mig med ett armband, ett par nya flipflops eftersom mina höll på att ramla isär, lite bröd och bananer och that's it. Var lite hemskt att se hur de behandlar sina djur, de sålde kycklingar som de hade färgat rosa, gröna, blå, etc, och kalkoner som låg med ihopbundna ben i väntan på döden...de gick även runt och bar på kalkoner under armen. Såg även en äldre indiankvinna utan ben och utan händer som sålde saker, hon åkte även med i bussen dit...sådana gånger väcks man som upp och tänker att man är väldigt lyckligt lottad ändå som har två händer, två ben, är frisk och slipper tigga för sin överlevnad. 

Här kommer fotolänk för mamma speciellt som inte skaffat facebook än :D

1 kommentar:

annika sa...

Hej! nu har jag studerat alla bilder,,,jättefina och fantastiskt vackra mattor!! Vilka vyer!!
Vi får väl se om det blir någon facebook så småningom....Kram